Новини

Изложба „Национален конкурс Алианц България за живопис, скулптура и графика“ бе открита в София

2018-04-12

На 11 април 2018 г. в Съюза на българските художници в София бе представена изложбата от шестото издание на „Национален конкурс Алианц България за живопис, скулптура и графика”, който е под патронажа на Министерство на културата. Събитието бе официално открито от Александър Проценко – председател на Изпълнителния комитет на Алианц България Холдинг и Любен Генов – председател на Съюза на българските художници, които връчиха отличия на наградените автори. Съгласно регламента в конкурса участват художници от София, Перник, Кюстендил и Благоевград. Професионално жури в състав: Милко Божков, Николай Майсторов, Красимир Линков и Борис Гондов, разгледаха творбите на 148 автори. След селекция на журито в изложбата са представени 218 творби на 119 автори.

В раздела живопис наградата на Алианц България получава Иван Милев за творбата „Природа“. С номинации за участие в заключителната изложба-конкурс са отличени общо 23 живописци.

Награда за скулптура се присъжда на Георги Маринов за пластиката „Воин”. С номинация за скулптура са общо 10 творци.

Награда за графика се присъжда на Десислава Христова с творбата „Прозрачно ателие 1“. Общо 14 графици са номиниране за участие във финалната изложба на Алианц.

„Национален конкурс Алианц България за живопис, скулптура и графика“ е част от корпоративната стратегия на компанията с ясно очертани обществени и социални ангажименти. Инициативата стартира през 2008 г. със съдействието на Съюза на българските художници. Конкурсът представлява преглед на съвременното изкуство, като в него няма ограничения по отношение на стилови предпочитания, изразни средства, тематичен и сюжетен избор. Творбите се селекционират от компетентно жури, различно за всяка изложба - изявени художници и изкуствоведи, което допринася за безпристрастни и обективни оценки. По мнение на изявени представители на творческите среди, този конкурс, единствен по рода си у нас, дава пространен преглед на българското изобразително изкуство и е едно от най-значимите културни събития в страната. През 2017 г. стартира шестото издание на конкурса, което ще завърши през м. октомври тази година с финална изложба на наградените и номинираните от регионалните изложби. Тогава ще бъдат отличени тримата най-изявени автори в съответния жанр, които ще получат големите награди на Алианц.

Назад